Over
Sinds 2020 houdt kunstenares Samah Hijawi zich bezig met projecten die focussen op het verhalend potentieel van voedsel. Ze werkt samen met vrouwen die koken in Brusselse gemeenschapskeukens en verkent manieren om de vele herinneringen die samenhangen met één type voedsel vast te leggen. Voor een nieuwe fase in haar onderzoek focust ze nu op hoe recepten verbonden zijn met het lichaam en vaak ook met belangrijke momenten in het leven. Welke gerechten worden in verschillende culturen bereid tijdens periodes van rouw, of voor het vieren van een nieuw jaar bijvoorbeeld? In het kader van de Free School organiseert Hijawi zes losstaande workshops die elk twee dagen duren en telkens één levensmoment verkennen. Met dit moment als uitgangspunt delen en documenteren de deelnemers hun recepten en de ermee samenhangende verhalen. Het doel is om de kennis die ieder van ons bezit naar boven te halen – desnoods door familieleden op te bellen voor receptdetails – en herinneringen uit te wisselen over de betekenis van eten. Op de tweede dag koken de deelnemers samen en delen ze de bereide gerechten met anderen. Zes bijeenkomsten voor zes cruciale momenten in het leven.