Hivernales de la céramique: expo PAS-SAGES
Landenne - Namur
Het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel (MSVB) werd in 1982 opgericht door werknemers van de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer van Brussel (MIVB) en enkele liefhebbers die gepassioneerd bezig waren met het openbaar vervoer.
Het museum is omwille van verschillende redenen opmerkelijk.
Eerst en vooral om de plaats waar het gehuisvest is: de stelplaats van Sint-Pieters-Woluwe. Die werd in 1897 ingehuldigd voor het rangeren van de trams die op de gloednieuwe Tervurenlaan reden. Het museum gebruikt vandaag twee van de drie hallen, gebouwd met een prachtig houten gebinte. De derde hal is nog altijd in gebruik door de MIVB. Bepaalde delen van de stelplaats werden in november 2001 door de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschermd. Tussen 2006 en 2009 is de site volledig gerestaureerd.
Vervolgens is er de collectie, één van de grootste ter wereld. De oude trams, bussen, taxi’s, rijtuigen en voorwerpen nemen de bezoeker mee naar het verleden, van de “Belle Epoque”, toen “Brussel bruiste” (“C’était au temps où Bruxelles bruxellait“, zo zong Brel) over Expo 58 tot en met de eerste ritten van de metro in de jaren ’70.
Tot slot is er unieke werking van het museum, dat volledig op vrijwilligers draait. De MIVB is eigenaar van de gebouwen en van de collectie maar het zijn gepassioneerde vrijwilligers die instaan voor de exploitatie van het museum. Zo onderhouden ze de historische voertuigen, laten ze ze volgens de regels van de kunst restaureren en zorgen ze voor regelmatige ritten met dat unieke materieel.
Het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel is meer dan een gewone tentoonstelling van uitzonderlijke voertuigen. Het is representatief voor de evoluties in de mobiliteit sinds de jaren 1850, toen de stad begon te veranderen in een moderne metropool. Elk voertuig wordt in verband gebracht met zijn tijd, de stadsomgeving, de levenswijze en de grote en kleine evenementen uit zijn tijd. De bezoeker kan er kennis maken met het stedelijk vervoer van vroeger, om de uitdagingen van de mobiliteit van morgen beter te leren begrijpen.