Voor zijn eerste solotentoonstelling in de Michèle Schoonjans Gallery presenteert de Franse kunstenaar Jean-Baptiste Brueder een gevoelige en sculpturale visie op Brussel. Meer dan een eenvoudige weergave vangt hij de veranderlijke essentie van de stad door materialen en architectonische elementen om te vormen tot werken waarin stedelijk geheugen en plastische experimentatie samenkomen.
Jean-Baptiste Brueder benadert architectuur als een voortdurend evoluerend organisme. Geïnspireerd door het stedelijke landschap van Brussel richt hij zich op het onthullen van de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van gebouwde vormen. Via sculpturen en reliëfs, gemaakt van gyproc en hergebruikte bouwmaterialen, deconstrueert hij gevels en structuren om hun verborgen lagen bloot te leggen. Hij vestigt bijzondere aandacht op de vluchtige vormen van architectuur die zichtbaar worden in de sporen van Brusselse interieurs, zichtbaar in open bouwplaatsen. Hij leent bouwkundige codes van stedelijke fenomenen zoals façadisme. Met een subtiel evenwicht tussen ruwheid en verfijning bevraagt hij het geheugen van stedelijke ruimtes en de manier waarop architectuur onze tijdsbeleving beïnvloedt.
Zijn werkwijze omvat ook een diepgaand onderzoeksproces, gevoed door archiefbeelden, topografische studies en architectenplannen, om een beter inzicht te krijgen in de stedenbouwkundige kwesties van de bouwplaatsen die hij verbeeldt. Zo hercontextualiseert hij de plekken die hij onderzoekt en weeft hij een dialoog tussen lokaal erfgoed en hedendaagse interpretatie.
Met een in situ-benadering verzamelt Jean-Baptiste Brueder architectonische fragmenten—raamkozijnen, kroonlijsten, dragende structuren—en integreert deze in zijn werken. Op die manier nodigt hij ons uit om architectuur niet te zien als een vaste en autoritaire discipline, maar als een sculpturaal, levend en kneedbaar medium.
Biografie
Jean-Baptiste Brueder (°1996, Avignon, F).woont en werkt in Brussel.
Jean-Baptiste Brueder is een Franse kunstenaar die in Brussel woont en werkt. Hij is afgestudeerd aan de Beaux-Arts in Toulouse en behaalde een master in tekenen aan de ENSAV La Cambre. In 2023 werd hij laureaat van de Prix Médiatine. Hij nam deel aan verschillende artistieke residenties, zoals de Fondation Moonens, Poelp Brussel en KULTXL.
Jean-Baptiste Brueder verkent en vertelt al enkele jaren over de metamorfoses van Brussel via een multidisciplinaire aanpak die tekenen, reliëfs, sculptuur en installatie combineert. Zijn veelzijdige praktijk wordt diep beïnvloed door zijn omgeving. Hij doorkruist de wijken van de stad, fotografeert ze, maakt observatietekeningen van elementen die zijn aandacht trekken, en verzamelt weggegooide voorwerpen en kleine bouwfragmenten. Dit verzamelde materiaal wordt vervolgens naar het atelier gebracht, waar het de basis vormt voor composities, constructies en experimenten.
Doordrongen van de gebaren van een bouwer, gebruikt Jean-Baptiste bouwmaterialen die hij onttrekt aan hun oorspronkelijke functie. Gyproc, een isolerend materiaal dat op het eerste gezicht weinig artistieke waarde heeft, wordt met zorg gebruikt, uit muren gehaald en heruitgevonden. Hij benadert architectuur met de vrijheid en verbeelding van een beeldend kunstenaar. Hij kiest ervoor om op zijn eigen schaal te werken en architecturale fragmenten te creëren die niet bedoeld zijn om in te wonen, maar om te observeren—en zo een ruimte voor dialoog te openen.
Gesterkt door zijn Provençaalse wortels verwerkt hij ook pigmenten uit het Okerconservatorium van Roussillon in zijn werk. Deze natuurlijke kleuren, afkomstig uit de omgeving waarin hij is opgegroeid, geven kleur aan zijn reliëfs in gips. Zo biedt Jean-Baptiste een gevoelige en veelzijdige benadering van architectuur, waarbij hij de rigiditeit van de architectuurpraktijk bevraagt om haar verborgen kwetsbaarheid bloot te leggen.