Reportage- of documentairestrips zijn volop in ontwikkeling. Ze treden in de voetsporen van de reportagetekenaars die het pad effenden. Door de geschiedenis en de ontwikkeling van het genre na te gaan aan de hand van de allereerste reportagealbums en een overzicht van de vele publicaties, toont deze tentoonstelling hoe kunstenaars zich verankeren in de werkelijkheid om het verhaal van mensen en een wereld in verandering te vertellen. Het is een kans om hun werkwijzen te ontdekken en te begrijpen wat er op het spel staat.
Ver weg van de studio wordt de ervaring een verslag ter plaatse, of een startpunt voor een diepgaand documentair onderzoek. Gebruikmakend van de vele bronnen, vinden strips zichzelf opnieuw uit om verschillende gebieden te verkennen en alle doelgroepen aan te spreken. Ze staan zo dicht mogelijk bij de gebeurtenissen en de mensen die erbij betrokken zijn en stellen mensen in staat om zich uit te spreken en grote maatschappelijke problemen aan te pakken die een universele aantrekkingskracht hebben.
Tussen persoonlijke gevoelens, getuigenissen en analyses zijn deze getekende verslagen de overbrengers van een herinnering die bewaard moet blijven. Historisch, biografisch of autobiografisch, populair-wetenschappelijk, reis-, reportage- of onderzoeksverslag, ze raken ons en veranderen onze kijk op de wereld.
Met deze tentoonstelling viert het Stripmuseum de creativiteit van de negende kunst en haar vermogen om ontdekking, dialoog en openheid naar de wereld aan te moedigen.
Curator: Mélanie Andrieu