After the Event - Over vergankelijkheid en herinnering

image - After the Event - Over vergankelijkheid en herinnering

Over

After the Event verkent de intrigerende wereld van wat achterblijft na een gebeurtenis. Beide kunstenaars richten zich op momenten die net hebben plaatsgevonden en onderzoeken hoe deze in onze herinnering vervagen en transformeren. Terwijl Graeme Wilcox zijn onderwerpen vaak plaatst in een dromerige, ongedefinieerde omgeving die doet denken aan vage of onvolledige herinneringen, legt Dirk Roseport de vergankelijkheid van herinneringen vast door middel van vervagende beelden. Deze gedeelde thema’s creëren een diepe filosofische en emotionele connectie tussen hun werken.


Graeme Wilcox’s schilderijen zijn vaak geïnspireerd door het dagelijks leven en stedelijke gebeurtenissen die hij tegenkomt. Hij legt deze vast in scènes met modellen en gebruikt ze als basis voor zijn schilderijen. Wilcox staat bekend om zijn gebruik van vervaging om een gevoel van ongemak te creëren en de aandacht van de kijker te trekken. Zijn werk roept de ongrijpbare aard van herinneringen op en daagt de kijker uit om na te denken over de vluchtigheid van momenten.


In de serie Fading Memories visualiseert Dirk Roseport het proces waarbij details in onze herinneringen vervagen naarmate de tijd verstrijkt. Wat eens scherp en levendig was, wordt geleidelijk wazig en onvolledig. Roseport’s beelden hebben een droomachtige, onwerkelijke sfeer die de fragiliteit van herinneringen benadrukt. Deze vervagende beelden nodigen de kijker uit om eigen interpretaties te creëren, waardoor elk werk een open verhaal wordt dat ruimte laat voor persoonlijke invulling en reflectie.


Graeme Wilcox (1967), een Schotse figuratieve schilder, vond zijn eerste inspiratie in de tekeningen van zijn oudere broer. In 1993 studeerde hij af van de Glasgow School of Art. Wilcox werd beïnvloed door stripboeken en naoorlogse Britse schilders zoals Goya, Manet, Bacon, Freud en Michael Andrews. Hij heeft diverse prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de GAC Prize bij de Scottish Portrait Awards (2019), de Upright Gallery Exhibition Prize van de Society of Scottish Artists (2021), de Walter Scott Purchase Prize van de Royal Glasgow Institute (2016), en de Stern Prize van Visual Arts Scotland (2016). Andere opmerkelijke onderscheidingen zijn de Houghton Prize van de Royal West of England Academy (2023) en meerdere prijzen van de Paisley Institute of Fine Art en Visual Arts Scotland.


Dirk Roseport (1955) leeft in België, werkt waar de onderwerpen van zijn fotografie zich bevinden. De autodidact werkte al jaren nauw samen met professionele fotografen en regisseurs in binnen- en buitenland en liet zich inspireren door hun werk. Nadat hij geselecteerd wordt door Museum M in Leuven voor de tentoonstelling There is always more to see en het Knokke Fotofestival voor de tentoonstelling Unknown Masterpieces krijgt hij de aandacht van galeries. Er volgen tentoonstellingen bij NF Gallery (B), Galerie Del Campo (NL), Graze Gallery (UK) en Hi-Rez Gallery (B). In 2020 volgen de eerste contacten met VCRB Gallery. Daar stelt hij in het begin vooral de werken voor uit zijn organisch groeiend project Transcendental Tranquility. Het is de start van een nauwe samenwerking, met later ook de series In between >land and sea< en Fading Memories.


DIRK ROSEPORT, GRAEME WILCOX
After the Event
13 september - 3 november
VCRB Gallery Antwerp
De Burburestraat 14
2000 Antwerpen


Deel :

Andere evenementen Tentoonstellingen > Verschillende technieken

Hivernales de la céramique: expo PAS-SAGES

14 dec 2024 09 mrt
Tentoonstellingen Varia
Le Phare
Landenne - Namur
Espace Muséal d'Andenne (EMA) lanceert de eerste editie van de "Hivernales de la Céramique – Winterse keramiek". De eindejaars rendez-vous met de Belgische keramische kunst, in een eigentijds perspectief. Het museum heeft de eer om van 14 december 2024 tot 9 maart 2025 PAS-SAGES te hosten: een uitzonderlijke tentoonstelling die twee getalenteerde Belgische kunstenaars samenbrengt. De gerenommeerde keramisten zijn Vincent KEMPENAERS en Catherine DELBRUYÈRE.

VCRB Gallery presenteert Onirico, een duotentoonstelling van Katrin Brause en Willy Verginer

30 jan 16 mrt
Tentoonstellingen Galerijen
Antwerpen
Antwerpen - Anvers
VCRB Gallery Antwerp kondigt met trots de duo-tentoonstelling aan van Willy Verginer en Katrin Brause, twee kunstenaars die elkaar ontmoeten in hun gedeelde fascinatie voor religieuze symboliek en métier. Verginer en Brause tonen tijdens deze tentoonstelling respectievelijk een nieuwe reeks sculpturen en schilderijen. De tentoonstelling loopt van 30 januari tot 16 maart 2025 in de galerie aan de De Burburestraat in Antwerpen.
Nog meer evenementen Tentoonstellingen > Verschillende technieken
Nog meer evenementen Antwerpen
NIEUWSBRIEF
Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ik schrijf me nu in
JE EVENEMENT
Indien je een evenement aan de site wilt toevoegen, klik dan hieronder
Voeg je evenement toe
WEDSTRIJDEN
Doe mee aan onze wedstrijden
Ontdek de wedstrijden

Thema's

Vandaag

Meer evenementen vandaag