Over
Op 4 oktober is Roger Diener, van architectenbureau Diener & Diener Architekten, te gast bij Lunch with an Architect. Een naam die heel wat zegt: architectuur is een familiezaak, en Marcus maakte daar werk van toen hij zijn passie voor architectuur overbracht op zijn zoon Roger.
Diener & Diener is inmiddels al decennialang bekend als een van de toonaangevende Zwitserse architectenbureaus. Het bureau vestigde zich eerst op een uitgelezen locatie in Bazel, waar het naamsbekendheid opbouwde alvorens internationaal door te breken met een bureau in Berlijn en projecten wereldwijd, waaronder een residentieel project in Brussel.
Roger Diener is een echte bouwer, die de geschiedenis als fundament gebruikt en zich verankert in de grootstedelijke moderniteit. Hij denkt voortdurend nieuwe gebouwtypen uit en gaat graag aan de slag met projecten die een sterke historische component hebben. Zijn ontwerpproces is erop gericht een correlatie te scheppen tussen het bouwwerk en de sociale samenhang binnen de stad.
Deze rode draad volgend, bracht Diener & Diener een reeks gebouwen tot stand waarbij de architecturale geschiedenis van een stad hand in hand gaat met de moderniteit. Neem bijvoorbeeld de uitbreiding van het holocaustmonument in Drancy en de nieuwe vleugel van het natuurhistorisch museum in Berlijn.
'Wij zijn ervan overtuigd dat een stedenbouwkundig plan of een architectuurproject alleen van de grond kan komen als het stevig geworteld is in de herinneringen van een stad. Dat is waar wij naar streven: een design waarin de plek en de tijd elkaar vinden', aldus het bureau. De context waarbinnen een pand zich bevindt, krijgt dan ook prioriteit binnen elk project.
Roger Diener verwierf ook faam als ontwerper van kantoor- en onderzoeksgebouwen, zoals de maatschappelijke zetel van de Groupe Bâloise, het laboratorium op de Novartis-campus in Shanghai, het hoofdkantoor van Swiss Re in Zürich en het Maison Davidoff in Bazel.
Tot slot is het kantoor nauw betrokken bij stedenbouwkundige ontwerpprojecten op uiteenlopende plekken als Baden, Malmö, Genève, Java, Amsterdam, Wenen en Rome.
Roger Diener kan kortom bogen op een brede expertise, die hem wereldwijd erkenning heeft opgeleverd. Geen wonder dat hij op vaste tijden wordt uitgenodigd om te doceren in Harvard, Cambridge, Amsterdam, Kopenhagen, Zürich en Lausanne, en dat zijn werk regelmatig met prijzen wordt bekroond, zoals de Grande Médaille d’Or van de Académie d’Architecture in Parijs, de Heinrich Tessenow-medaille in Hamburg, de Zwitserse Prix Meret-Oppenheim en de culturele prijs van het kanton Bazel-Stad.
Flagey, F()rum
€ 108