Czech that! serveert in twee concerten drie portretten van de grootste Tsjechische componisten van het begin van de 20ste eeuw: Leoš Janáček, Boduslav Martinů en – minder bekend, maar absoluut geniaal - Erwin Schulhoff.
In het eerste concert zijn de strijkers aan het woord. Ze presenteren drie werken die wedijveren in intensiteit en die prachtig laten zien hoe de Tsjechen trachten aan te knopen met moderne tendensen in de Europese muziek.
In het tweede concert nemen de blazers over en keert de sfeer helemaal: alle remmen worden losgegooid en humor, spot en vrolijke melancholie buitelen over elkaar.
13.30 uur - Intro
Musicoloog Pieter Bergé geeft een inleiding bij deze themadag en overloopt de beide concertprogramma’s.
14.30 uur
CZECH THAT – 1!
Pavel Haas Quartet
In de gouden jaren 20 bruiste het niet enkel in Berlijn en Parijs maar ook in Brno, de thuisstad van de Leoš Janáček. Al was het misschien vooral de vijfenzestigjarige componist zelf die bruiste. Zijn onstuimige verliefdheid op Kamila Stösslová bracht hem immers in een continue creatieve roes waarin hij de meesterwerken aan elkaar reeg.
Een daarvan is zijn Tweede Strijkkwartet, de meest directe getuigenis van zijn late (en onbereikbare) liefde. De meer dan 700 ‘intieme brieven’ die hij haar schreef worden hier gebald in een stuk dat onrustig ademhaalt en voortdurend balanceert tussen hoop en radeloosheid.
Dezelfde passionele taal, melodisch en modern tegelijk, klinkt ook door in de sextetten van Schulhoff en Martinů. Hier worden weliswaar geen concrete liefdes benoemd, maar de voortdurende verstrengelingen van de zes instrumenten verraden minstens evenveel hunker.
In dit eerste concert van Czech that! zorgt het ongeëvenaarde Pavel Haas Quartet ervoor dat je onafgebroken in al deze Tsjechische passie kan delen.
programma
Bohuslav Martinů, Strijksextet
Leoš Janáček, Strijkkwartet nr. 2
Erwin Schulhoff, Strijksextet