Over
Dit jaar vieren we de Nederlandse kunstenaar Maarten Van Heemskerck (1498-1574). 450 jaar na zijn dood worden er in Den Haag en Haarlem maar liefst drie tentoonstellingen georganiseerd om dit te vieren. Tijdens deze lezing ontdekken we de boeiende wereld van deze veelzijdige kunstenaar.
Van Heemskerck gold als één van de meest actieve en bekendste schilders van zijn generatie, en ontwikkelde een eigen onmiskenbare stijl die vele generaties na hem beïnvloedde. Na een leerperiode in het atelier van Jan Van Schorel, vestigde hij zich als volleerd meester in Haarlem. Tussen 1532-1536 maakte hij lange studiereis naar Rome, waar hij zich toelegde op de studie van de klassieke oudheid, maar zich ook de meesters van Italiaanse hoogrenaissance zoals Michelangelo of Rafaël eigen maakte. Bij zijn terugkeer was hij één van de meest gevraagde kunstenaars van zijn tijd en leverde hij grote altaarstukken voor kerken in Amsterdam, Alkmaar en Dordrecht. Ook als portrettist was hij een veelgevraagd en zeer vernieuwend schilder.
We verkennen tijdens deze lezing niet alleen zijn geschilderd werk, maar zullen hem ook leren kennen als een erudiete humanist, ontwerper van glasramen en van honderden prenten. De lezing is daardoor de perfecte inleiding voor de tentoonstellingen, of gewoon een must voor iedereen met een interesse in deze bijzonder rijke cultuurperiode in onze streken.