stuutjes en cinema Dikkie Dik en de verdwenen knuffel
Roeselare - Flandre Occidentale
1885. Al meer dan twintig jaar werkt Eugénie als chef-kok in het landhuis van gastronoom Dodin Bouffant. Samen creëren ze menu’s die ’s werelds grootste fijnproevers doen likkebaarden. Kaviaar op verse oesters, plakjes truffel in een geplukte haan, tarbot in melk. Hoewel haar relatie met Dodin meer is dan een werkrelatie, is Eugénie op haar vrijheid gesteld. Voor haar is het goed zoals het is, en ze laat hun relatie sudderen als een langzaam garend stoofpotje. Wanneer ze ziek wordt, doet hij een ultieme poging om haar te veroveren.
Met zijn bejubelde debuut ‘The scent of a green papaya ‘(1993) toonde de regisseur al hoeveel poëzie er schuilt in de bereiding van eenvoudige maaltijden. In zijn nieuwe film is het eten opnieuw verrukkelijk in beeld gebracht met dank aan de topchefs, die hem bijstonden vóór en achter de camera. Een ode aan de Franse keuken, die terecht in de smaak viel in Cannes.
Bron: naar Lieven Trio, De Standaard