Agenda: Evenementen

Agenda met evenementen

FILTRES
Filteren op typen
ALLE
Concert
Theater / Spektakel
Tentoonstelling
Evenement voor kinderen
Lezing / Debat
Vertellingen / Literatuur
Film
Uitstap / Ontdekking / Patrimonium
Stage / Cursus
Fuif
Diverse Activiteiten
Salon / Beurs
Markt en Rommelmarkt
Feest of Folklore
Sportevenement
Virtueel evenement
Varia
Filteren op indicatoren
Speciaal voor kinderen
Speciale gezinnen
Speciale studenten
Article 27
Toegang voor mensen met beperkte mobiliteit
Doven en slechthorenden
Filteren
CALENDRIER
Agenda
2 529 evenement(en) gevonden (2401 tot 2450)
Rommelmarkt - Leers-et-Fosteau (maandag)(elke week)

Rommelmarkt - Leers-et-Fosteau (maandag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Leers-et-Fosteau
Leers-et-Fosteau - Hainaut
Rommelmarkt - Jumet (dinsdag)(elke week)

Rommelmarkt - Jumet (dinsdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Place du Houbois
Jumet - Hainaut

SLAM DE POÉSIE 24/25

Alle maanden
Concerten Slam
Eden | Centre Culturel Charleroi
Charleroi - Hainaut
Toegang voor mensen met beperkte mobiliteit
Doven en slechthorenden

Whiteout

van 13:00 van 18:00 / donderdag, vrijdag en zaterdag
Tentoonstellingen Galerijen
Archiraar Gallery - Black Cube
Ixelles - Bruxelles
De titel van de tentoonstelling, Whiteout, is een eerbetoon aan het laatste werk van Jan Andriesse, die in 2021 overleed. Deze keuze onderstreept een gevoelige en conceptuele verwantschap met zijn werk. In de meteorologie verwijst “whiteout” naar een diffuus licht waar hemel en sneeuw lijken samen te smelten, waardoor alle schaduwen en duidelijke grenzen worden uitgewist.

Rommelmarkt Borgloon

Elke zaterdag van 06:15 tot 12:00
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Borgloon - Limburg - Vlaams Gewest
Iedere zaterdag rommelmarkt! Waar? Stationsplein 15, 3840 Borgloon

Wekelijkse vintage rommelmarkt Rekkem & Menen

Elke zaterdag van 06:15 tot 12:00
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Lauwe-Aalbeke-Rekkem
Menen - West-Vlaanderen - Vlaams Gewest
Elke zaterdagvoormiddag openlucht 15.000m² overdekt 3.000m²Opzetten standen 5u301,5 euro per l/m - min 10 l/mAuto bij standvrij aanschuiven

Yéti Winter Bar

Elke donderdag, vrijdag en zaterdag
Varia
Yeti Summer Bar
Anderlecht - Bruxelles
Rommelmarkt - Auvelais (woensdag)(elke week)

Rommelmarkt - Auvelais (woensdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Auvelais
Auvelais - Namur
Rommelmarkt - Couvin (woensdag)(elke week)

Rommelmarkt - Couvin (woensdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Couvin
Couvin - Namur
Rommelmarkt - JambesElke donderdag

Rommelmarkt - Jambes

Elke donderdag
Markten en Rommelmarkten Markten
Place de la Wallonie
Namur - Namur
Rommelmarkt - Hornu (donderdag)(elke week)

Rommelmarkt - Hornu (donderdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Grand-Place
Hornu - Hainaut

Henry Rosy en de gaza wuli-initiatie

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
Henry Rosy werkte van 1933 tot 1939 als landbouwingenieur van de Staat in de regio van de Ubangi in Congo. Hier verzamelde hij voor het Museum meer dan 400 objecten. Dankzij de begeleidende etnografische aantekeningen en honderden foto’s kan deze collectie goed in haar originele context worden gesitueerd. Henry Rosy verbleef twee jaar bij de Ngbaka in de regio van Gemena vanwaar hij een reeks voorwerpen en foto’s meebracht die nauwkeurige informatie verstrekken over de mannelijke initiatieritus, de gaza wuli, en over de vrouwelijke overgangsritus, de gaza wuko. In 1936 kreeg Henry Rosy de kans deze twee belangrijke ceremonieën bij te wonen in de dorpen Lengbwelle en Bombakabo, ten westen van de stad Gemena. De fotografische getuigenissen die hij hierover meebracht, werden een onweerlegbare studiebron voor de culturele geschiedenis van deze streek. De hier voorgestelde fotoselectie illustreert het besnijdenisritueel van de mannen in Bombakabo. Henry Rosy kreeg de toestemming de initiatieruimte te betreden en werd zo een bevoorrechte ooggetuige. Als landbouwingenieur onderhield Henry Rosy een voortdurend contact met de wetenschappers van de afdeling Etnografie, Jozef Maes en Olga Boone. Door zijn nauwkeurige en relevante waarnemingen is zijn veldwerk een echte etnograaf waardig. Uit de briefwisseling blijkt zijn diepe eerbied voor de cultuur van de samenlevingen waarmee hij in aanraking kwam, een vrij uitzonderlijke ingesteldheid in de koloniale context van de jaren dertig. Hij bouwde een wederzijdse vertrouwensrelatie op met zijn Congolese gesprekspartners, en beschikte over een trefzeker observatietalent. Die troeven verleenden hem toegang tot getuigenissen en informatie die in grote mate bijdroegen tot de kennisuitbreiding over dit cultuurgebied in het noordwesten van de DR Congo.

Op zoek naar traditionele muziek in Congo en in Rwanda in de jaren 1970

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
In 1966 kreeg de etnomusicologie als wetenschap een vaste plaats in het museum. De opdracht van de afdeling was de traditionele muziek, en de bijhorende muziekinstrumenten en dansen, te registreren, te beschrijven, te analyseren en onder de vorm van allerlei publicaties aan een breed publiek voor te stellen. Het fotoarchief van de afdeling laat zien hoe tijdens diverse wetenschappelijke zendingen dit doel werd nagestreefd. Dankzij de institutionele samenwerking met het Institut National de Recherche Scientifique (INRS) van Butare werd van 1973 tot 1985 onderzoek verricht naar de Rwandese muziek- en danscultuur. Dit resulteerde in een belangrijke collectie klank- en beeldopnamen, die een overzicht biedt van het hele gamma aan muziekuitingen uit die periode in Rwanda. In de jaren 1970 leidde een samenwerkingsakkoord met het toenmalige Zaïre tot de oprichting van het Institut des Musées Nationaux du Zaïre (IMNZ). Hierdoor kon musicologisch onderzoek worden gestart in de provincies Shaba (Katanga) en Kasai. Eerst kwam de Luba-muziek aan bod, met vooral aandacht voor de muziekinstrumenten en de liederen die het sociale en religieuze leven kenmerkten. Vervolgens kon met de steun van de Lunda-keizer, de Mwaant Yaav, een gelijkaardig onderzoek worden gevoerd bij de Lunda, waar de muziek werd opgenomen die hoorde bij diverse rituelen en gebruiken. Ook bij de Salampasu tenslotte werden dansen en muziekensembles geregistreerd waarvan het bestaan tot dan toe ongekend was. Muzikanten en dansers werkten graag mee en waren overal erg opgezet met de belangstelling voor hun muziek. De geluidsopnames en de bijhorende foto’s en archieven vormen een onschatbare bron van informatie over de traditionele muziek van Centraal-Afrika. Bovendien werd de collectie audio-opnames intussen volledig gedigitaliseerd!

De stedelijke fotografie van Joseph Makula

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
Joseph Makula trad in 1956 als eerste en enige Congolese fotograaf in dienst bij Congopresse, het officiële agentschap van Belgisch Congo. Hij had het vak geleerd in het leger en al wat ervaring opgedaan bij een krant. Makula fotografeerde voornamelijk het dagelijkse leven van de stedelijke Congolese middenklasse waartoe hij zelf behoorde en met wie hij zich duidelijk kon identificeren. Een van zijn onderwerpen was het hoger technisch onderwijs dat in de jaren 1950 werd uitgebouwd voor jongens en meisjes. Hij bracht heel wat zogenaamde “évolué’s” voor zijn lens, die een nieuwe Congolese elite vormden. Bij gebrek aan initiatieven van de koloniale overheid organiseerden zij zelf onderwijs voor vrouwen die veelal zonder opleiding of slechts laaggeschoold op de arbeidsmarkt terecht kwamen. De vrij intieme foto’s die Makula nam van de interieurs van “évolué's” weerspiegelen duidelijk de verwantschap tussen de fotograaf en de personen die werden gefotografeerd. Makula nam in vergelijking met zijn Europese collega's opvallend minder foto’s van officiële aangelegenheden en van het bezoek van hooggeplaatste buitenlandse gasten. Hij reisde ook veel minder. Hoewel we enkele foto’s van verre provincieplaatsen terugvinden, is het duidelijk dat hij vooral in of in de buurt van de hoofdstad Leopoldstad werkte. Foto's van het Congolese dorpsleven zijn helemaal afwezig in zijn oeuvre. Het is onduidelijk of de opvallende contrasten tussen de foto's van Makula en zijn Europese collega's te maken hebben met zijn persoonlijke voorkeuren dan wel met beslissingen van zijn oversten. Na de onafhankelijkheid leidde Makula een hele generatie van fotografen voor Congopresse op, onder wie ook de eerste en enige vrouw, Mpate Sulia. Mobutu vertrouwde hem een aantal belangrijke opdrachten toe. Tussen 1981 en 1991 had hij zijn eigen studio Photo Mak in Lemba (Kinshasa). Een van zijn dochters werkt ook als fotografe.

Stenen grafbeelden uit Neder-Congo

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
De etnografische collectie van het KMMA bevat een 120-tal beelden die in het gebied van de benedenloop van de Congostroom op de graven van belangrijke overledenen werden geplaatst. Ze worden mintadi genoemd, een term die verwijst naar de zachte steen waaruit ze zijn gemaakt. De meeste beantwoorden aan een beperkt aantal types die symbolische voorstellingen zijn van de eigenschappen waarmee chefs, notabelen en handelaars graag werden geassocieerd. Het zijn dus geen natuurgetrouwe ‘portretten’ maar eerder weerspiegelingen van de manier waarop hun opdrachtgevers in de herinnering verder wilden leven. Een opmerkelijk aantal werd in de jaren 1950 verzameld door de amateur-etnoloog Robert Verly, die veronderstelde dat ze deel uitmaakten van een eeuwenoude traditie. Verder onderzoek heeft echter uitgewezen dat hun productie ruwweg te dateren valt tussen 1850 en 1930. Deze periode valt samen met de ontwikkeling van een bloeiende handel in het mondingsgebied van de Congostroom. Chefs en handelaars genoten een groot aanzien dankzij de diverse Europese producten die ze verwierven in ruil voor palmnoten en ivoor. Ze stelden zichzelf graag voor als autoritaire bezitters van slaven, maar ook als ‘mannen van hun tijd’ die zich nieuwe vaardigheden eigen maakten, zoals lezen. De grondstof voor deze grafbeelden kwam uit een tweetal steengroeven. Een ruwe figuur werd meteen ter plaatse uit de zachte steen gehouwen, om het transport naar het atelier voor de afwerking te vereenvoudigen. Op basis van stijlonderzoek wordt vermoed dat ooit een twintigtal ateliers actief zijn geweest. De steen werd bewerkt met dissel en mes, net als bij de houtsculptuur. De concurrentie tussen ateliers heeft geleid tot een rijkdom aan thema’s. Bepaalde van deze thema’s komen overvloedig voor, wat er op wijst dat beeldhouwers zich ook schikten naar de wensen van hun potentiële klanten. Onder de ‘bestsellers’ vallen voorstellingen van ‘de denker’, van moeder en kind, en van een figuur die de handen open voor zich houdt. Deze laatste is vermoedelijk de voorstelling van iemand die in staat is documenten te lezen, een nieuwe vaardigheid die veel ontzag opwekte.

De fotocollectie van Henry Morton Stanley

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
Vierhonderd foto’s mag weinig lijken in verhouding tot het hele Stanley-archief dat liefst 7.000 items telt. Toch zijn de foto’s een heel nauwkeurige illustratie van het leven van Stanley, van zijn Afrikareizen en van zijn sociale contacten. Tussen 2000 en 2004 kocht de Koning Boudewijnstichting de meeste foto’s. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bewaart en beheert de volledige collectie. Het formaat van de foto’s varieert van postkaarten en standaardafmetingen tot stereoscopische beelden. Stanley zelf maakte er een aantal tijdens zijn reizen. Zijn gezin, vooral zijn vrouw Dorothy, nam foto’s op meer vertrouwde locaties. Ander beeldmateriaal is afkomstig uit bekende studio’s. De collectie bevat ook foto’s die Stanley kreeg van vrienden, reisgenoten, politici, leden van de ‘beau monde’ en dergelijke meer. Er zitten verschillende thema’s in de collectie verweven. De foto’s van de Afrikareizen laten onder meer koning Mutesa van Oeganda zien, de verkenners van Stanley, de bemanning van de Lady Alice, de oevers van het Tanganyikameer en van de Congorivier en de Wagenia-visserijen. Ze geven een beeld van diverse missies en factorijen die in handen waren van Europeanen en er zitten ook portretten bij van latere reizigers, gemaakt op de kust van Cabinda na hun doortocht door het Afrikaanse continent. Het fotomateriaal van Stanley toont ook de ontwikkeling van het medium. Foto’s nemen in 1874 in Afrika was geen sinecure. De belichtingstijden waren erg lang, je moest uiterst fragiele glasplaten gebruiken en de kans om materiaal te verliezen of te beschadigen was groot door de risicovolle tochten en de slechte weersomstandigheden. Pas op het einde van zijn leven gebruikte Stanley een automatisch toestel. Hij gebruikte zijn opnames ook als lantaarnplaatjes, de voorlopers van onze moderne dia’s, ter illustratie van zijn talloze lezingen over de hele wereld. Tijdens die lezingen bleek hoe handig Stanley met het medium overweg kon.
Speciaal voor gezinnen

Gratis toegang eerste zondag van de maand in het Riolenmuseum

Alle maanden
Tentoonstellingen Varia
Musée des égouts
Bruxelles - Bruxelles
Elke eerste zondag van de maand opent het museum gratis de deuren.

De beeldhouwkunst van de Ovimbundu

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
De Ovimbundu zijn een belangrijke Angolese bevolkingsgroep in de huidige provincie Benguela. De kunst van deze cultuur is niet goed gekend bij het grote publiek en het aantal Ovimbundu-werken is betrekkelijk schaars. Niettemin bezit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) een van de voortreffelijkste Ovimbundu-verzamelingen. De aanwezigheid van deze collectie in een museum dat oorspronkelijk gewijd was aan wat we nu de DR Congo noemen, is grotendeels te danken aan Robert Verly. Kunstschilder Robert Verly (1901-1963) maakte aanvankelijk deel uit van de Commissie voor de Bescherming van de Inlandse Kunsten en Ambachten (COPAMI). In de jaren 1940 werd hij door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel (KMKG), belast met een etnografische zending in Angola. Tijdens deze zending verzamelde hij de Ovimbundu-beeldjes waarvan er hier enkele worden voorgesteld. De objecten werden eerst ingeschreven in de KMKG, voor hun overbrenging naar het KMMA tussen 1967 en 1979. Robert Verly verzamelde uitgebreide informatie over het geestelijke en materiële leven van de Ovimbundu en de Kimbundu. De voortijdige dood van de onderzoeker verhinderde de publicatie van het merendeel van zijn werken en onderzoek.. De selectie van voorgestelde objecten maakt het mogelijk om, aan de hand van door Robert Verly of door andere onderzoekers verzamelde gegevens, inzicht te verkrijgen in bepaalde aspecten van het religieuze, sociale en politieke leven van de Ovimbundu. We treffen enerzijds bijzonder fijn gesculpteerde mannelijke en vrouwelijke beeldjes aan, anderzijds enkele cefalomorfe knotsen en tenslotte andere voorwerpen zoals pijpen. Algemeen genomen kunnen deze objecten op basis van hun functie in vier grote categorieën worden ondergebracht. Bepaalde voorwerpen zijn verbonden met de soma (de chef of heerser), andere met activiteiten van de ocimbanda (de waarzegger), en enkele, met een vaak erg grove plastiek, zijn gekoppeld aan jachtrituelen. Tenslotte is er ook nog een sculpturale productie die uitsluitend bestemd was voor de verkoop aan Europeanen, zoals aan Robert Verly.

De hoofdrolspelers van de Onafhankelijkheid

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bewaart de archieven van Jules Gérard-Libois (1923-2005). Hij was de oprichter van het Afrika Studie- en Documentatiecentrum (ASDOC). Dit befaamde centrum is nu in het KMMA opgenomen als de afdeling Eigentijdse Geschiedenis. De archieven van Jules Gérard-Libois bevatten, onder andere, een belangrijke verzameling foto’s die informatie verschaffen over de evenementen en de figuren die een ingrijpende rol gespeeld hebben bij de onafhankelijkheid van Congo en gedurende de postkoloniale periode. Deze bevatten bovendien geluidsopnames van de onderhandelingen tussen België en Congo uit 1960, evenals een collectie werken en tijdschriften. De archieven werden opgebouwd tussen 1958 en 2004 tijdens de volledige beroepsactiviteit van Gérard-Libois. Dit gebeurde in het kader van publicatieprojecten van werken gewijd aan de politieke evolutie van Congo en de Belgisch-Congolese betrekkingen, wat de belangrijkste onderzoeksdomeinen waren van het Centrum voor socio-politiek onderzoek en informatie (Centre de recherche et d'information socio-politiques ou CRISP ), dat ook door Gérard-Libois opgericht werd. Deze werken waren vooral bestemd om Congolese onderzoekers toegang te verschaffen tot betrouwbare bronnen over de geschiedenis van Congo. De archieven overspannen een heel groot stuk van de Congolese geschiedenis, gaande van 1940 tot het moment dat Laurent Désiré Kabila in 1997 aan de macht komt. Een heel belangrijke reeks is gewijd aan de werken van de Belgische parlementaire Onderzoekscommissie over de omstandigheden van de moord op Patrice Lumumba, de toenmalige eerste minister van Congo, in januari 1961. J. Gérard-Libois zetelde als expert in deze commissie in 2000-2001. De tweede belangrijke reeks is die over de rol van Che Guevara in de Congolese guerrilla in 1965. De andere reeksen handelen over Congo tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945), de periode voorafgaand aan de onafhankelijkheid van 1960, de opstanden tijdens de jaren 1960, het regime van Mobutu (1965-1993), het traject van Laurent Désiré Kabila (1979-1999), enz.

De collectie oude kaarten

Tentoonstellingen Permanente expo's
Musée royal de l'Afrique centrale
Tervuren - Brabant Flamand
De collectie oude kaarten van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) telt ongeveer 3.500 gedrukte kaarten. De meeste kaarten geven Midden-Afrika en in het bijzonder het grondgebied van de DR Congo weer, maar een aantal stelt heel Afrika en de andere regio’s van het continent voor. De kaarten dateren van 1500 tot 1885 en maken het bijgevolg mogelijk om de evolutie van de voorstelling van Afrika te volgen, van de eerste zogenaamde ptolemeïsche kaarten uit het begin van de 16de eeuw, langs die uit de 17de en de 18de eeuw, tot de kaarten uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vanaf toen bracht de systematische verkenning van het Afrikaanse binnenland een intensieve kaartproductie op gang ten dienste van de toekomstige kolonisatoren. De ptolemeïsche kaart van Bernard Sylvanus (Venetië, 1511) is het oudste stuk uit de KMMA-collectie. Sommige kaarten afgeleid van het werk van Waldseemüller gaan de grote klassiekers als Ortelius, Thevet en Mercator vooraf. Daarnaast gaat de collectie prat op bijzondere Nederlandse, Franse en Engelse kaarten uit de 17de eeuw, van de hand van beroemde cartografen zoals Hondius, Janssonius, Guillaume en Joan Blaeu, Visscher, de Wit, Sanson, Duval, Jaillot en Speed. De wandkaart van Afrika, in 1644 uitgegeven door Pieter Verbist in Antwerpen, is het enige bekende overblijvende exemplaar en tevens het pronkstuk van de collectie. In het begin van de 18e eeuw rezen vragen bij de traditionele weergave van het continent en zijn regio’s, zoals blijkt uit de kaarten van Delisle, D’Anville en andere exemplaren van Duitse of Nederlandse oorsprong. Enkele wandkaarten uit die periode getuigen van de overgang naar een nieuw concept. Vanaf de conferentie van Brussel in 1876 krijgt de cartografie van Midden-Afrika een politiek karakter. Vooral de conferentie van Berlijn (1884-1885) brengt de ontwikkeling van de cartografie in een stroomversnelling. De collectie bevat een representatieve waaier van kaarten die destijds werden uitgegeven in België, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Portugal. Een heel aantal van die moderne kaarten – topgrafische, administratieve of thematische kaarten – heeft betrekking op het toenmalige Belgisch Congo tot de onafhankelijkheid in 1960.

Rommelmarkt - Vogelenmarkt

Elke zondag van 08:00 tot 13:00
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Vaartplaats Antwerpen
Antwerpen - Anvers
Markten op het TheaterpleinWil je van het echte Antwerpen proeven? Trek dan naar het Theaterplein in het weekend. Op zaterdag vind je er de Exotische markt met lokale en zuiderse specialiteiten. Zondag kan je op de bekende Vogelenmarkt onder meer antiek, bloemen en kleren op de kop tikken. De eeuwenlange Antwerpse marktentraditie ervaar je hier. Exotische markt | Oudevaartplaats, Theaterplein en omgeving | zaterdag: 8-16 uur (ook op officiële feestdagen)Vogelenmarkt | Oudevaartplaats, Theaterplein en omgeving | zondag: 8-13 uur (ook op officiële feestdagen)
Rommelmarkt - Roux (woensdag)(elke week)

Rommelmarkt - Roux (woensdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Place des Haies
Gilly - Hainaut
Rommelmarkt(elke week)

Rommelmarkt

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Parking Carrefour Waterloo
Waterloo - Brabant Wallon
Rommelmarkt - Chapelle-lez-Herlaimont (dinsdag)(elke week)

Rommelmarkt - Chapelle-lez-Herlaimont (dinsdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Place de l'Eglise de Chapelle-Lez-Herlaimont
Chapelle-lez-Herlaimont - Hainaut
Rommelmarkt - Beloeil (woensdag)(elke week)

Rommelmarkt - Beloeil (woensdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Rue du Château
Beloeil - Hainaut
Rommelmarkt - Montroeul-sur-Haine (dinsdag)(elke week)

Rommelmarkt - Montroeul-sur-Haine (dinsdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Montroeul-sur-Haine
Montroeul-sur-Haine - Hainaut
Rommelmarkt - Mellet (maandag)(elke week)

Rommelmarkt - Mellet (maandag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Mellet
Mellet - Hainaut
Rommelmarkt - Ciney (maandag)Elke maandag

Rommelmarkt - Ciney (maandag)

Elke maandag
Markten en Rommelmarkten
Ciney
Ciney - Namur

Antiekmarkt

Elke zondag van 07:00 tot 13:00
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Tongeren
Tongeren - Limbourg
Uitslapen op zondag? Niet in Tongeren. Vanaf 7 uur transformeert de oudste stad van België tot één grote – bijna middeleeuwse – marktplaats. Tongeren staat tot ver over de landsgrenzen bekend als internationale hotspot voor antiek, brocante, design en vintage. Zo'n 40 gerenommeerde antiekshops en 200 (gespecialiseerde) standhouders pakken er uit met eeuwenoud antiek, brocante, design, vintagespullen en zeldzame collectorsitems. Vanuit alle uithoeken van de wereld zakken duizenden bezoekers af naar deze wekelijkse antiekhotspot. Kuier langs de middeleeuwse omwalling en gezellige pleintjes die zijn omgetoverd tot één grote marktplaats en ga op zoek naar de meest interessante objecten.De bruisende sfeer in de historische setting is dan ook legendarisch.Openingsuren:De antiekmarkt is elke zondag geopend van 07.00 uur tot 13.00 uur. (uitgezonderd op 24, 25 en 31 december en 1 januari)

Rondleiding achter de schermen door het Aquarium

Alle maanden
Tentoonstellingen Visites guidées
Aquarium-Muséum Universitaire de Liège
Bressoux - Liège
Wat gebeurt er achter de schermen van het Aquarium? Hoe ziet het dagelijkse leven van onze verzorgers eruit? Hoe zorgen zij voor onze waterdieren? Hoe worden de ecosystemen onderhouden die onze waterbewoners ondersteunen? Wat eten ze? Wat zijn hun behoeften? Hoe werken onze faciliteiten?Elke 1e woensdag van de maand om 16u neemt ons team je mee op een meeslepende ervaring: bezoek achter de schermen en ontdek wat er zich achter de schermen afspeelt. Laat je rondleiden door een dierenverzorger of een wetenschappelijk bemiddelaar, die al je vragen zal beantwoorden, en krijg toegang tot ruimtes die gewoonlijk ontoegankelijk zijn voor het publiek. Op het programma:Ontdek de technische ruimtes en hoe de bassins werken.Observatie van dierverzorgings- en voedingsprotocollen.Focus op de uitdagingen van het behoud en het kweken in een aquatische omgeving.Vragen en antwoorden.Praktische informatie Wanneer kun je komen? Elke1e woensdag van de maand om 16.00 uur.Duur: 45 minuten.Waar? Aquarium-Muséum Universitaire de Liège.Hoeveel kost het? Individuele toegang + 7 euro/persoon.Plaatsen zijn beperkt (groepen van 10 personen per activiteit): reservatie verplicht. Dit aanbod is exclusief voorbehouden voor individuen en families. Helaas is de backstage tour niet toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit of kinderen jonger dan 6 jaar.Gelieve 10 minuten voor het begin van je bezoek aanwezig te zijn in de centrale hal. We behouden ons het recht voor om je te vervangen door andere bezoekers als je verhinderd bent.
Rommelmarkt - Courcelles (woensdag)(elke week)

Rommelmarkt - Courcelles (woensdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Place Franklin Roosevelt
Courcelles - Hainaut
Rommelmarkt - Charleroi (zondag)(elke week)

Rommelmarkt - Charleroi (zondag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Ville haute
Charleroi - Hainaut
Rommelmarkt - Mouscron (dinsdag)(elke week)

Rommelmarkt - Mouscron (dinsdag)

(elke week)
Markten en Rommelmarkten Markten
Grand-Place de Mouscron
Mouscron - Hainaut

Salsalessen Brussel beginners, halfgevorderden, gevorderden.

Elke zondag van 17:50 tot 19:00
Stages / Cursussen Cursussen
Bruxelles - Bruxelles
Salsalessen Brussel beginners, halfgevorderden, gevorderden.

Dinsdag Markt - Zandbergplein Zele

Elke dinsdag van 08:00 tot 12:00
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Zandbergplein Zele
Zele - Flandre Orientale
Elke dinsdag vindt van 8 tot 12 uur de wekelijkse markt plaats op het Zandbergplein. Deze markt staat open voor elke professionele verkoper. Als bezoeker vind je hier een 60-tal marktkramers die een brede mix aan producten aanbieden.Hoe een plaats aanvragen?Vaste standplaatsEen aanvraag voor een vaste standplaats op de dinsdagmarkt kan je schriftelijk indienen ter attentie van het college van burgemeester en schepenen, Markt 50, 9240 Zele.Op risicoMarktkramers op risico kunnen zich elke maandag tussen 13 en 17 uur inschrijven via onderstaand e-loket.Het e-loket is enkel zichtbaar op maandag tussen 13 uur en 17 uur. Daarna is het e-loket niet meer beschikbaar/zichtbaar en is inschrijven niet meer mogelijk. De inschrijving is pas definitief nadat de marktleider de inschrijving heeft goedgekeurd/bevestigd via mail.
2 (t)huizen, 1 museum: begeleid bezoekElke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00 van 10:00 tot 16:00 van tot van 10:00 tot 16:00 van tot

2 (t)huizen, 1 museum: begeleid bezoek

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00 van 10:00 tot 16:00 van tot van 10:00 tot 16:00 van tot
Tentoonstellingen Visites guidées
BELvue Museum
Bruxelles - Bruxelles
Par Minoo (gids), Leila (gids), Saad (gids), Ikram (gids), Aïssatou (gids), Zouheir (gids). BELvue Museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel.
DemocracityElke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11:00 tot 19:00

Democracity

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11:00 tot 19:00
Stages / Cursussen Cursussen
BELvue Museum
Bruxelles - Bruxelles
Par Musée BELvue.
BELvue op wieltjesElke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00

BELvue op wieltjes

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00
Stages / Cursussen Cursussen
BELvue Museum
Bruxelles - Bruxelles
Par Musée BELvue.
Speelzak Marmaille&CoElke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09:30 tot 17:00 / zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00

Speelzak Marmaille&Co

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09:30 tot 17:00 / zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00
Tentoonstellingen Virtueel / Visueel / Audio Interactive
BELvue Museum
Bruxelles - Bruxelles
Materieel geheugen van België, historische achtergrond België. Dans le cadre de
België kennen als z'n broekzakElke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00

België kennen als z'n broekzak

Elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 19:00
Tentoonstellingen Virtueel / Visueel / Audio Interactive
BELvue Museum
Bruxelles - Bruxelles
Historische achtergrond België, materieel geheugen België. Dans le cadre de
Rommelmarkt - Sint-Niklaas (maandag)Elke dinsdag

Rommelmarkt - Sint-Niklaas (maandag)

Elke dinsdag
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Stationsplein Sint-Niklaas
Sint-Niklaas - Flandre Orientale
Rommelmarkt - Antwerpen (zaterdag/zondag)Elke zondag van 08:00 tot 13:00 / zaterdag van 08:00 tot 16:00

Rommelmarkt - Antwerpen (zaterdag/zondag)

Elke zondag van 08:00 tot 13:00 / zaterdag van 08:00 tot 16:00
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Vogelmarkt
Antwerpen - Anvers
Dompel je elk weekend onder in de bruisende sfeer van de Antwerpse markten op de Theaterplein en omgeving. Tussen exotische smaken, antieke voorwerpen en unieke vondsten bieden deze markten een echte onderdompeling in de geschiedenis en cultuur van de stad.
Antiek en Brocante Ieper: Brocante van A tot ZElke maandag, vrijdag en zaterdag

Antiek en Brocante Ieper: Brocante van A tot Z

Elke maandag, vrijdag en zaterdag
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Ieper - West-Vlaanderen - Vlaams Gewest
Antieke decoratie en oudheden, meubels, schilderijen, horloges, lusters, spiegels, klokken, boeken, militaria, verzamelobjecten, oude bromfietsen, bronzen beelden, sieraden, porselein, bisquit, kristal, zilver, melkglazen deuren, bouw antiek, schouwen, rariteiten, opruiming van inboedelsSCHATTINGENBrocante van A tot Z | Regis Mylle | Oostkaai 2 | 8900 IeperGSM +32 475 73 89 63 | TEL +32 57 44 82 84 | e-mailOPENINGSURENVrijdag : 14:00 > 18:30Zaterdag : 14:00 > 18:30Maandag 14:00 > 18:30
Boeken & Antiek Markt(elke week)

Boeken & Antiek Markt

(elke week)
Markten en Rommelmarkten
Place du Grand Sablon
Bruxelles - Bruxelles
RommelmarktElke maandag / dinsdag / woensdag / donderdag / vrijdag / zaterdag / zondag

Rommelmarkt

Elke maandag / dinsdag / woensdag / donderdag / vrijdag / zaterdag / zondag
Markten en Rommelmarkten Rommelmarkten
Place du Jeu de Balle
Bruxelles - Bruxelles
De Tram Experience

De Tram Experience

Diverse Activiteiten Culinair evenementen
Place Poelaert
Bruxelles - Bruxelles
DE TRAM EXPERIENCE, EEN UNIEKE REIS IN DE WERELD VAN DE GASTRONOMIE Wat dacht u van een rit aan boord een tram die alles wegheeft van een gastronomisch designrestaurant? Twee uur lang proeft u er van een driegangenmenu ontsproten aan het brein van topchefs uit sommige van de belangrijkste fijnproeversteden ter wereld, dit alles met een uniek uitzicht op Brussels by night. Six voyages sont proposés chaque semaine. Tous les voyages partent de la Place Poelaert. Mardi* à 20h Mercredi* à 20h Jeudi* à 20h Vendredi à 20h Samedi à 20h Dimanche > à 19h (du 30 août au 16 octobre 2016 et du 15 mai au 16 juillet 2017) > à 12h (du 17 octobre 2016 au 14 mai 2017) * Nous donnons la priorité aux privatisations les mardis, mercredis et jeudis. Nous vous renvoyons au calendrier général pour vérification en fonction des jours fériés et autres indisponibilités éventuelles. Heure d'embarquement ? Les passagers doivent se présenter au plus tard à l’heure indiquée sur la carte d’'embarquement . Le Tram Experience quitte son lieu de départ à l'heure prévue. Circulant sur le réseau normal, le Tram Experience n'est pas en mesure d'attendre les retardataires. Nous vous renvoyons aux conditions générales de vente pour les autres modalités. Quelle est la durée du voyage ? Menu " Tram " : 2 heures – 2h10 environ Menu " Experience " (le vendredi et le samedi): 2h45 environ
Leven & Dood | Over goden en mensen

Leven & Dood | Over goden en mensen

Tentoonstellingen Permanente expo's
MAS - Museum aan de Stroom
Antwerpen - Anvers
De dood is mysterieus en intrigerend en neemt in elke cultuur een prominente rol in. De ene vreest ervoor, de andere streeft ernaar. Voor sommigen is het een nieuw begin. Hoe staat u zelf tegenover de dood? En welke mythes zijn voor u nog een geheim? Ontrafel enkele grote levensvragen. Goden en mensen aan het woord Betreed de onderwereld met zijn gruwelijke goden, luister naar de verschillende mythes die de dood wilden verklaren en interpreteer de verschillende filosofische ideeën over leven en dood. Wetenschappers en filosofen, goden en mensen gaan in op onze grote levensvragen en proberen de talrijke mythes te verklaren.   Persoonlijke getuigenissen Het geloof in het hiernamaals is een heel persoonlijke zaak. Tussen de grote verhalen door laten we daarom ook gewone Antwerpenaars aan het woord. Zij vertellen u over hun persoonlijke overtuiging. Ontdek de verschillen én gelijkenissen in hun opvattingen over leven en dood.     Een wandeling door de duisternis Een bezoek aan de expo ‘Over goeden en mensen’ start met een tocht door de duisternis. Laat u leiden door bevreemdende klanken die verwijzen naar het geluid van de Big Bang. 

Surréalisme, pour ainsi dire...

Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
Tentoonstellingen Foto's
Musée de la photographie
Mont-sur-Marchienne - Hainaut
Solarisaties, uitknippingen, fotogrammen, gebrande foto’s, overdrukken en bliksemsnelle of zorgvuldig gemaakte momentopnamen, zonder de imitaties van buitenlandse fotografen zoals Eugène Atget of Manuel Alvarez Bravo te vergeten, of de angstvallig verzamelde ansichtkaarten: bij de surrealisten nam de fotografie de meest onverwachte vormen aan.

Hongsuk Ahn. Till the humming sleeps

Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag
Tentoonstellingen Foto's
Musée de la photographie
Mont-sur-Marchienne - Hainaut
‘Terwijl ik de relatie tussen mens en natuur verken, zoek ik in mijn fotografie naar terugkerende motieven, kleuren en vormen die een kneedbare structuur vormen,’ zegt Hongsuk Ahn.
Toegang voor mensen met beperkte mobiliteit
Artikel 27

À l'œuvre

Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 09:00 van 17:00 / zaterdag en zondag van 10:00 van 18:00
Tentoonstellingen Verschillende technieken
Trinkhall Museum
Liège - Liège
Thematische tentoonstelling met zo'n dertig kunstenaars uit onze collectie
2 529 evenement(en) gevonden (2401 tot 2450)